Terje har fått ett hem

I fredags samlades vi hemma hos Terje i hans lägenhet. Under skenet från köksfläkten skrev han under hyreskontraktet till hans lägenhet och sätter därmed punkt på en lång tid i hemlöshet.

”Det är skönt att ha en egen lägenhet, det är guld värt. När jag ser de som kommer till härbärget så minns jag hur det var att sova ute, inte minst på vintern när du fryser så du skakar. Allt du kunde göra var att vänta på att det skulle bli en ny dag”, säger Terje.

Terje har under två år varit en av hyresgästerna i Bostad först, som vi driver sedan 2020 tillsammans med Eskilstuna kommun. Bostad först utgår ifrån att det egna boendet är en mänsklig rättighet och att människor i hemlöshet i första hand behöver den grundtrygghet som en bostad ger innan de kan förväntas ta itu med sin livssituation. I dagsläget har vi 14 lägenheter runt om i Eskilstuna som hyrs ut i andrahand och två boendecoacher som gör regelbundna hembesök varje vecka och erbjuder hjälp utifrån individens behov. Förutsättningarna är densamma som för alla hyresgäster – att betala hyran i tid, inte störa sina grannar och ta hand om sitt boende. Med tiden är målet att hyresgästen ska ta över kontraktet.

I fredags var det äntligen dags. Terje blev den första hyresgästen i Bostad först i Eskilstuna att ta över hyreskontraktet. Jessica Ejdersand och Kristoffer Netterberg från Neobo Fastigheter AB var på plats för besiktning och kontraktsskrivning.

”Det är kul att vi som hyresvärd kan vara med och bidra till att fler får möjlighet till egen bostad”, säger Jessica.

Boendecoch Sirpa, Terje, Jessica Ejderstrand och Kristoffer Netterberg.
Våra huvudpartner
Skickar

Anmäl er till vårt nyhetsbrev