Almedalsveckan 2025
Det kändes viktigare än någonsin att civilsamhället fanns på plats i Almedalen i år. I en tid där klyftorna växer, unga hamnar i utsatthet och tilliten till samhället utmanas – då behövs vi som bygger relationer, skapar trygghet och vågar ta ansvar där andra backar. Vi vet att förändring börjar nära – i mötet, i vardagen, i det mänskliga. Och där finns vi. Varje dag.
“Förutom att bedriva professionellt socialt arbete så är vi en röst för utsatta, och vi på Sörmlands Stadsmission ser att det som händer hos oss också händer hos andra. Almedalsveckan ger en omvärldsanalys: bekräftar, förklarar och är en ögonöppnare för många. Ett finger i luften för att se vartåt det blåser – med fokus på reella problem som vi delar med andra”, förklarar direktor Helena Kalaitzis Barrögård som också deltog i ett viktigt rundabordssamtal med Brå kring civilsamhällets roll i det brottsförebyggande arbetet.
Det var stort fokus på de politiska samtalen i Visby, med tydliga kopplingar till våra verksamheter. Under veckan deltog vi i flera seminarier, bland annat de egna som anordnades av Sveriges Stadsmissioner.
“I år hade vi ett stort fokus på strukturell hemlöshet och barnrättsperspektivet. Vi rörde oss såklart till stor del i arenor som pratar om vår typ av frågor, även till exempel förändringar utifrån den nya socialtjänstlagen. Vad behövs för att vi ska landa i en verklighet där barn och unga få stärkt stöd, med rätt förutsättningar för socialtjänstens chefer och medarbetare? Det kändes extra ‘on point’ för oss som driver HVB-hem. Det är tydligt att samverkan och preventiva insatser som utgår från individen behövs i framtidens socialtjänst”, fyller Martina Gustavsson i, HR-specialist på Sörmlands Stadsmission.
Seminariet “Klipp dig och skaffa ett jobb – socialpolitik för de starkaste?” gick hand i hand med årets hemlöshetsrapport som visar att den strukturella hemlösheten ökar.
“Det kan drabba vem som helst – och det kan gå fort. Intressant att få Kronofogdens senaste statistik gällande barnvräkningar och presentation av vilka politiska åtgärder som skulle göra skillnad på riktigt”, fortsätter Martina berätta och lyfter en annan höjdpunkt:
“Power in da Hood som Sveriges Stadsmissioner höll i var verkligen uppskattat. Vad krävs för att unga tjejer i socioekonomiskt utsatta områden ska få ta plats på riktigt? Projektet är en utveckling av ‘Trygga orten’ där tjejerna satsar på egna idéer med stöttning av en projektledare. Riktigt kul med representation från barn och unga i dessa forum!”